Dalmacija

Grebaštica

Povijest:

Kontinuitet naseljenosti na prostoru Grebaštice postoji barem od rimskih vremena, o čemu svjedoče brojni ostatci rimske arhitekture (arhitravi, konzole) i ostaci rimskog puta nedaleko od župne crkve sv. Marije. Na lokalitetu samostana sv. Luce i Konjušine nalaze se ostaci rimskih građevina. Pretpostavlja se da ruševine jakih zidova sa zapadne strane groblja pripadaju rimskoj sudnici. Na groblju uz crkvu sv. Marije i kapelu sv. Petra nalaze se stećci i poklopac rimskoga sarkofaga.

Položaj i klima:

Do Grebaštice se može doći, jadranskom magistralom (Autocesta Zagreb - Split / izlaz Šibenik), 15 km od Šibenika u pravcu juga i 10 km prije Primoštena. Selo je smješteno u istoimenom zaljevu, zaštićenom od vjetrova (ponajprije od juga).Mjesto je okruženo mediteranskim raslinjem i šljunkovitim plažama.

Kultura i turizam:

Grebaštica je idealna za obiteljski odmor. Zbog čistog mora i guste borove šume pogodna je za (predsezonski) zdravstveni i (sezonski) sportski turizam. Posebnu atrakciju za Vaš aktivan odmor čine niz uređenih biciklističkih staza po kojima vozeći se možete doživjeti prekrasne prirodne krajobraze duž cijele uvale i njene kotline u unutrašnjem dijelu. Povijest ovih mjesta priča da su prva naselja u ovom kraju nastala upravo u selima u kojima danas ima više kuća nego ljudi.
Nekoliko kilometara udaljena od obalnog dijela, nalazu se piktoresna sela Konoba, Brnjača, Svirčići... okružena poljima koja su nekad hranila čitav kraj.Svu svoju ljepotu Grebaštica pokazuje ljeti, kada oživi puna kolorita i mladosti. Kulturno-umjetnička zabava je organizirana svakog tjedna, kada izvođači sviraju i pjevaju uživo (izvor: tz-grebastica.hr). U mjestu se nalazi nekoliko restorana, caffe barova  i supermarketa koji su u ljetnoj sezoni otvoreni cijeli dan.

Fotogalerija: