Dalmacija

Pirovac

Povijest:

Naselje na današnjem mjestu Pirovac prvi put se spominje 1298. godine u dokumentima o nastanku šibenske biskupije pod imenom Zloselo. Današnje ime Pirovac mjesto mijenja tek 1930. godine.
Važna osoba u povijesti Pirovca je šibenski plemić Petar Draganić koji, sredinom 15 st. gradi
tvrđavu s bedemima, crkvu i župni dvor. U povijesti su Turci dvaput osvajali Zlosela kada je stanovništvo izbjeglo na otok Murter, međutim mletačka vlast ih je uvijek vraćala da pružaju otpor Turcima. Pirovac se spominje i u knjizi "Viaggio in Dalmazia" - "Put po Dalmaciji" od Alberta Fortisa.

Položaj i klima:

Pirovac je smješten na obali 20 km od Šibenika i 55 km od Zadra. Poznat je po svojim šljunčanim i pjeskovitim plažama. U blizini (kao i cijeloj šibenskoj regiji) nalaze se dva nacionalna parka Krka i Kornati. Samo 5 km sjevernije nalazi se i Vransko jezero poznato po sportskom ribolovu. Pirovac je izuzetno dobro prometno povezan sa jadranskom turističkom magistralom i autocestom Zagreb-Split (izlaz/ulaz Pirovac). Klima je mediteranska sa vrućim ljetima i blagim zimama.

Kultura i turizam:

Pirovčani se osobito ponose svojom glazbenom udrugom "Narodna glazba Pirovac" koja 2007. slavi 50 godina postojanja. Kulturno umjetničak udruga "Bezdan" promiče stare i tradicionalne vrijednosti ovog kraja kroz folklor. Općina Pirovac za vrijeme ljeta ima bogat glazbeno-kulturni program što je rezultiralo i osnivanjem muške klape u Pirovcu.
Turizam je osnovna djelatnost Pirovčana i glavni pokretač gospodarskog razvoja ovog mjesta.U mjestu se nalazi i jedan hotel. Hotel "Miran". Gosti u Pirovcu su uvijek zadovoljni sa ljubaznošću i gostoprimstvom domaćina.

Jeste li znali? »