Dalmacija

Rogoznica

Povijest:

Prvi doseljenici za svoje ognjište odabrali su jos 1390. godine kopneni dio današnje Rogoznice - Kopaču, a obližnji otočić - Kopara, na kojem su stanovnici tražili skloniste pred turskim najezdama, naseljen je 1518. godine. Stara crkva Sv. Ivana Trogirskog iz 1324. godine na obližnjem rtu Ploča, međutim, svjedoči da je to područje bilo posjećivano i prije dolaska prvih doseljenika. U prilog tomu govori i kapela Sv. Nikole u spilji Loznica gdje je na groblju otkriveno i nekoliko stećaka.

Položaj i klima:

Rogoznica ima izuzetno dobar položaj. Smještena je u zaštićenom zaljevu na 34 km udaljenosti od Šibenika i isto toliko od Splitskog aerodroma. U Rogoznicu se osim sa morske strane može doći i jadranskom magistralom ili auto-putem Zagreb - Split ( izlaz Marina, Trogir). Rogoznica ima položaj (43° 31' N, 15° 58' E) i klima je izrazito mediteranska.

Kultura i turizam:

Drevna narodna svetkovina ''Gospe od Kapelice'' štuje se 2. srpnja. Gospina slika se u pratnji svecenika i djevojaka donosi u mjesto, da bi je potom svecenstvo i puk prenijeli u mjesnu crkvu. Treće nedjelje mjeseca srpnja slika se procesijom, kopnom i morem, vraća u svoje svetište na poluotoku Gradina. Prema predaji, početkom 18. stoljeća, ribar je nađenu sliku odnio kući, ali se ona na čudnovat način vratila na isto mjesto. I od toga se vremena svake godine svečano obilježava njezin blagdan. Rogoznica je danas, kao i sva veća primorska mjesta, okrenuta turizmu ali je uspjela zadržati svoj šarm koji osvaja svakog njezinog gosta.

Jeste li znali? »