Primošten

Povijest:

U primoštenskom kraju poznati su tragovi veoma rane ilirske, grčke i hrvatske naseljenosti. U srednjem vijeku, tj. u desetom stoljeću, ovaj je kraj poznat pod nazivom Primorje (Parathelesije), a u novije doba, sve do kraja 19.st. spominje se kao Bosiljine. Od Bosiljina nastala su dva rejona: primoštenski i rogoznički kraj.
Od 1960. god. počinje nagli razvoj Primoštena.
Dolazi struja, voda, telefon i izgrađuje se Jadranska magistrala (1964. god.).
Grade se hoteli: "Raduča" 1966. god.,"Zora" i "Slava" 1968. god., "Marina Lučica" 1971. god., marina "Kremik" 1983. god. a nešto ranije izgrađen je kamp "Adriatik" (punta Maslina) za 3000 kampista.
Primošten postaje jedno od najljepših ljetovališta na Jadranu. Bilo je to doba pravog procvata i razvoja turističke privrede koje je nakratko prekinuto za vrijeme domovinskog rata (1991. - 1995.), a danas se Primošten ponovno vraća na svjetsku kartu kao omiljena destinacija.

Položaj i klima:

Udaljenost od Šibenika iznosi 28 km, a od zračne luke Split 30 km. Primošten ima idealan položaj i od tuda ne predstavlja nikakav problem otići na jednodnevne izlete do Splita (68 km), Trogira (20 km), Šibenika i Zadra (95 km) jer je sve nadohvat ruke. NP Krka je udaljen cca 40 km, a NP Kornati - cca 3 h sa izletničkim brodom. Klima je izrazito mediteranska sa blagim zimama i vrućim ljetima. Sezona kupanja traje i do 6 mjeseci u godini.

Kultura i turizam:

U ljetnim se mjesecima u Primoštenu održavaju brojne kulturno-umjetničke i zabavne priredbe, kao što su Primoštenska fešta i uzance (prvi tjedan u kolovozu). Posebno se slave blagdani Gospe od Loreta (9. i 10. svibnja) i Gospe od Porta (27. srpnja), kada se održava velika procesija oko mjesta i brodovima po moru. Primošten je jedno od najpoznatijih turističkih središta Dalmacije (organizirani se turizam razvija od 60-ih godina) te jedno od najslikovitijih malih mjesta na Jadranu, s mnoštvom karakterističnih uskih uličica u staroj jezgri na brdovitu poluotočiću te prelijepim plažama u samom mjestu. U Primoštenu imamo preko 4 km uređenih plaža.Tijekom ljetnih mjeseci na glavnom trgu Rudina održavaju se priredbe i koncerti svaku večer. Primošten broji i veliki broj restorana pogotovo na poluotoku gdje se može večerati ili ručati u prekrasnom ambijentu uz more.U centru se nalazi i veliki broj caffe barova, slatičarni i pekarni.Posebno izdvajamo novouređeni irish pub u samom centru i disco club Aurora - 1, 5 km od centra.Osim lijepih plaža u mjestu i blizu hotela na otoku Smokvica nalazi se naturistička plaža.